Tips ski's kopen - Voor elk soort sneeuw

Welke ski past bij jouw?

Tips ski's kopen

Ski’s zijn er in alle soorten en maten. Voor elk soort sneeuw, terrein, skiniveau en type skiër zijn er passende ski’s te vinden. Het is van belang dat je ski’s afgestemd zijn op je niveau.

"De keuze voor een paar ski’s wordt onder andere bepaald door goed te kijken naar de prijs, de maat, het type en de lengte."
Jan-Lammert
Sportcoach

Checklist ski's kopen

Elke ski heeft zijn eigen kenmerken en specifieke eigenschappen. Het is prettig wanneer Sportfit al deze dingen eenvoudig op een rij zet, waarbij het grote assortiment overzichtelijk vergeleken wordt. De keuze voor een paar ski’s wordt onder andere bepaald door goed te kijken naar de prijs, de maat, het type en de lengte.

Welk niveau heb je?

Wanneer je op wintersport gaat en ervoor kiest om ski’s te huren, krijg je altijd de vraag: ben je beginner, gevorderd of expert? Het skiniveau is een belangrijk criterium bij het selecteren van ski’s. Niet alleen bij het huren, maar ook bij het kopen van je eigen ski’s. Welke ski past bij mij?

Beginner
Weinig tot geen ervaring met skiën. Je hebt de basis nog niet volledig onder de knie. De ene bocht is beter dan de ander en de pizzapunt blijft zichtbaar in de techniek. Slechte sneeuwkwaliteit? Een hel voor de beginnende skiër.

Gevorderd
Je hebt het skiën goed te pakken. Hier en daar word je nog betrapt op een schoonheidsfoutje, maar wat maakt het uit. Als gevorderde skiër kom je degelijk van elke piste af.

Expert
Je bent een ervaren skiër. Geen enkele afdaling is jou te gek en je komt overal soepel naar beneden. Parallel skiën op de zwarte of blauwe piste, voor de expert geen verschil. Zon, sneeuw of regen, je speelt met het terrein en daalt stijlvol af naar beneden.

Welke ski's passen bij mij?

Welke ski’s het beste bij je passen, is afhankelijk van een aantal factoren:

Ben je een beginner of gevorderde skiër?
Een beginnende skiër kiest eerder voor een wat kortere ski, een gevorderde kan met een langer paar uit de voeten.

Wat is jouw leeftijd, gewicht en geslacht?
Er zijn speciale ski’s voor mannen en vrouwen; dit heeft te maken met het zwaartepunt, het gewicht en de spierkracht.

Als je al eerder hebt geskied
Welke ski’s ben je gewend? Je kunt een model ski’s kopen dat iets boven jouw niveau ligt. Als je vaker skiet en jouw niveau omhoog gaat, dan gaat de ski vanzelf ‘passen’.

Bent je een sportieve of juist rustige skiër?
En wat verwacht je van jouw ski’s? Een korte ski is wendbaarder, een lange is meer geschikt voor diepe sneeuw. Met een all-mountain ski bijvoorbeeld kun je meerdere kanten op.

Wat zijn jouw favoriete pistes
Blauw, rood of zwart? Of ski je off-piste?

Type ski's

De omstandigheid waarin de skiër gaat skiën is ook essentieel. Ben je meer een off-piste skiër dan zul je een brede ski als prettig ervaren. Dit geeft een in de diepsneeuw veel comfort. Op de piste en een hogere eind snelheid gewenst? Dan is een langere en stijvere ski wellicht de juiste keuze. Ook het geslacht bepaald de keuze. Voor de man is de ski anders gebouwd dan de ski voor de vrouw. Dit heeft te maken met het zwaartepunt en de stijfheid van de ski. Je kunt de ski’s onderverdelen in de volgende types:

Piste ski’s
De perfecte piste ski geeft veel rotatie vermogen en dus een goede wendbaarheid. De piste ski is absoluut de beste keus wanneer je niet van de pistes af gaat en wanneer de pistes net geprepareerd zijn. 

All Mountain ski’s
Het woord zegt het eigenlijk al. Deze ski is geschikt voor meerdere omstandigheden. Breder dan de carve ski en wat meer flexibiliteit in de lengte van de ski. Bij de all mountain ski is het belangrijk ze niet te kort te kopen. Houd de schouderlengte aan wanneer je veel op de piste gaat skiën. Houd lichaamslengte aan wanneer je meer off piste gaat skiën. Voor de beginnende en de meer ervaren skiër de beste keus.

Freeride ski’s
Ook wel diepsneeuw of off piste ski genoemd. Deze ski’s hebben meer lengte en zijn ook breder. Hierdoor drijft de ski als het ware op de sneeuw. Deze ski wordt het meeste vergeleken en gekocht door de meer ervaren skiër.

Toerski’s
Toerski’s moeten aan verschillende eisen voldoen, zowel voor steile beklimmingen als voor de daaropvolgende afdalingen. Ze moeten relatief licht zijn voor de beklimming, daarom zijn ze gemaakt van speciale materialen en hebben ze soms minimalistische bindsystemen. Omdat ze ondanks hun lage gewicht tijdens de afdaling in het terrein beheersbaar moeten blijven, hebben ze vaak brede mid- en rockerconstructies.

Twin Tips
Ben je een echte freestyle skiër die houd van springen, achteruit skiën en andere gave tricks, dan is een twin tip ski de beste keuze. Een bezoek aan het funpark mag niet ontbreken wanneer je voor dit type ski kiest. Voor de beginnende skiër is dit niet de juiste keuze.

Race ski’s
Deze ski’s zijn, zoals de naam al aangeeft, afgeleid van de race- en wedstrijdski’s. Bij deze ski’s wordt er onderscheid gemaakt tussen slalom- en reuzenslalomvarianten. Slalomski’s zijn bedoeld voor korte, agressieve bochten, terwijl reuzenslalomski’s zijn gemaakt voor hoge snelheden en lange bochten. Beide types presteren optimaal op goed geprepareerde pistes en vragen om skiërs met voldoende ervaring.

Slalom ski’s
Slalom ski’s beschikken over een hoge horizontale stabiliteit en zijn gemakkelijk draaibaar. De ski’s hebben een zeer goede kantengrip bij korte bochten, op harde pistes. Ook op hoge snelheden. Er zijn speciale high performance modellen ontwikkeld voor wedstrijdskiërs. Deze ski’s worden gebruikt bij de slalom, één van de disciplines in de wedstrijdsport Alpine skiën.

Een slalom ski kenmerkt zich door 3 eigenschappen: de ski is sportief, wendbaar en dynamisch. Over het algemeen zijn ze smaller dan 70 mm onder de voet en ligt de radius beneden de 13 meter. De radius van een ski wordt natuurlijk ook bepaald door de lengte van de ski. Een slalom ski wordt geskied op een lengte van 10 tot 25 cm beneden lichaamslengte.

Langlauf ski’s
Langlaufen is een vorm van skiën die wordt beoefend op vlak of heuvelachtig terrein. Dit betekent over het algemeen minder snelheid, maar des te meer lichaamsbeweging! Net als bij toerskiën zitten je hielen niet vast aan de binding. Dit helpt om een ​​efficiëntere loopbeweging te creëren. Bovendien kun je de skistokken gebruiken om een ​​voorwaartse beweging te creëren. In plaats van je benen naar voren te bewegen, kun je ook een schaatsstijl gebruiken waarbij je je benen zijwaarts beweegt. Langlaufen is een olympische sport die verschillende afstanden omvat. Bij de biatlon hoort ook langlaufen.

Kenmerken ski's

Uiteraard beschikt elke ski over diverse kenmerken. Hieronder de belangrijkste kenmerken op een rij.

Lengte
Wendbaarheid is vaak het belangrijkste voor de beginnende en de licht gevorderde skiër. Er wordt dan vaak gekozen voor de wat kortere ski’s. De meer ervaren skiër vind wat meer lengte prettiger en deze geeft meer snelheid. Hogere snelheid vraagt ook om minder bochten. Minimale lengte is net onder de schouders. Maximale lengte is ongeveer 40 centimeter boven lichaamslengte, maar deze kom je in normale omstandigheden niet tegen. Deze ski’s worden alleen door wedstrijdskiërs gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van onder andere carbon om ook de langere ski’s goed stijf te krijgen. Lichaamsgewicht en lengte van de skiër is mede bepalend voor de juiste lengte.

Lengte All Mountain/Piste Ski’s

  • Eerste keer je lengte – 20 cm
  • Beginner je lengte – 15 cm
  • Gemiddeld je lengte – 10 cm
  • Gevorderd je lengte – 5 cm
  • Expert je lengte

Breedte
Een brede ski geeft veel comfort en stabiliteit in de diepsneeuw en op de niet geprepareerde piste. Wanneer de piste er nog strak bij ligt dan is mag de ski wat minder breed zijn. Het drijfvermogen is dan van ondergeschikt belang. Over het algemeen kun je ski’s op basis van de breedte in het midden indelen per type.

Let op: deze maten gelden bij ski’s voor volwassenen met een gemiddelde lengte. Zeer korte of extreem lange ski’s hebben vanzelfsprekend ook een kleinere of juist grotere breedtemaat.

  • Tussen 65 en 74 mm: allround/piste
  • Tussen 75 en 88 mm: all-mountain
  • Boven 88 mm: freeride
  • Boven 100 mm: off-piste/poeder

Taillering
De taillering wordt op de ski aangegeven met drie getallen. Het gaat dan om de breedte van de ski van de voorkant, de achterkant en het midden.

Stijfheid/ Lengtestijfheid
Ski’s hebben verschil in stijfheid, dit wordt ook wel ‘flex’ genoemd. Flex staat voor hoe sterk een ski kan buigen en is bepalend voor hoe deze zich gedraagt tijdens het gebruik. Hoe stijver een ski, hoe meer kracht er vereist is om te skiën.

Soft flex / flexibele ski’s
Flexibele ski’s zijn wendbaar, vergevingsgezind en goed hanteerbaar op lage snelheden. Op hoge snelheid zal dit type ski’s zich juist onstabiel gedragen en gaan klapperen. Dit type ski’s is ideaal voor beginners op de piste en freestylers.

Medium flex / medium stijve ski’s
Ski’s met gemiddelde stijfheid zie je vaak bij freeride ski’s, maar ook bij all-mountain en allround/piste ski’s. Dit type ski’s biedt stabilieit maar is toch voldoende flexibel voor een goede wendbaarheid.

Stiff flex / stijve ski’s
Stijve ski’s bieden veel grip op harde sneeuw en ijs en zijn stabiel op hoge snelheden. Daarom zie je dit vaak terug bij race en sport ski’s. Maar ook binnen de allround/piste ski’s zijn genoeg stijvere modellen verkrijgbaar. Nadeel is dat dit type meer kracht, techniek en ervaring vereist.

Tip: Ben je heel licht van gewicht? Dan ben je met flexibelere ski’s beter af. Je hebt dan minder kracht nodig om de ski’s te hanteren.

Torsiestijfheid
De torsiestijfheid bepaald samen met de lengte stijfheid van de ski de vergevingsgezindheid ervan. Hoe meer torsiestijfheid hoe directer de ski te sturen is. De controle neemt toe bij meer stijfheid. Vermoeidheid van de benen wordt hierdoor ook beperkt.

Eigenschappen ski's

Of je nu goedkope ski’s of duurdere latten koopt, draaigemak, kantengrip, stabiliteit, kantenwissel en drijfvermogen zijn belangrijke eigenschappen van alle ski’s.

Radius
Hoe korter de radius, hoe korter de bochten die je kunt maken. De radius is een maat voor de kleinste cirkel die met de ski’s gemaakt kan worden. Een korte radius, met grote wendbaarheid, wordt bereikt door een sterk getailleerde ski. Een minder getailleerde ski zorgt voor een grotere radius met langere bochten. De nieuwste generatie ski’s is breder en sterk getailleerd. Dit zorgt ervoor dat ze zowel op als buiten de piste zeer goed te gebruiken zijn.

Hoe groter de radius, des te groter de bochten die je ermee kan skiën. Ski’s die ontworpen zijn voor korte bochten hebben doorgaans een radius tot ongeveer 13 meter; middellange bochten 13 tot 20 meter en ski’s voor lange bochten hebben een radius vanaf 20 meter. Deze grenzen zijn arbitrair en slechts een richtlijn.

  1. Radius onder de 13 meter: slalom skiën, freestyle skiën
  2. Radius tussen de 13 en 20 meter: allround skiën, tochten skiën en freestyle skiën
  3. Radius tussen de 20 en 30 meter: off-piste skiën
  4. Radius boven de 30 meter: race carven

Voor beginnende wintersporters is een ski in categorie 2 gewenst. Je wilt als beginner wendbaar zijn, waardoor een grote radius niet prettig is. Daarentegen wil je ook weer niet een te kleine radius, omdat het anders lastig is om je balans te houden. Ook voor gevorderde skiërs is een radius in categorie 2 aan te raden. Voor experts hangt het er vanaf wat je met de ski’s wilt doen.

Kantengrip
Een goede kantengrip is belangrijk bij hogere snelheden en op harde, ijzige pistes. De mate van kantengrip wordt onder meer bepaald door de torsiestijfheid van de ski. Een hogere torsiestijfheid betekent meer kantengrip, omdat de volledige staalkant in de sneeuw wordt gedrukt. De hoek en de scherpte van de staalkant zijn ook van invloed op de kantengrip. Houd hier rekening mee als je nieuwe ski’s koopt.

Demping
Hogere snelheden en het skiën op ijzige pistes zorgen ervoor dat de ski de neiging heeft om te gaan trillen. Dit heeft ook een grotere belasting van spieren en gewrichten tot gevolg. Het zijn vooral de duurdere ski’s die daarom over geavanceerde dempingsystemen beschikken. Ten opzichte van veel goedkope ski’s, zorgt dit voor een sterke verbetering van het comfort.

Camber vs. rocker ski’s
De camber van een ski beschrijft de spanning en dus de punten waarmee de ski de sneeuw raakt.

Camber
Bij de traditional camber komt de ski in het midden iets van de grond en raakt het de grond bij de uiteinden. Wanneer je op deze ski gaat staan buigt het midden naar beneden en zal een groot oppervlak de sneeuw raken. Hierdoor heb je veel grip, maar ben je toch wendbaar. Dit is praktisch op hoge snelheden. Deze traditionele camber shape hadden tot een aantal jaar terug vrijwel alle ski’s.

Rocker
Tegenwoordig hebben de meeste ski’s een combinatie van camber en rocker. De rocker shape aan één of beide uiteinden van de ski laat de punt omhoog wijzen. Daardoor zweeft dit model ski super soepel over poeder sneeuw. Ook kun je eenvoudig bochten insturen omdat de ski minder contact heeft met de sneeuw en dus minder weerstand geeft. Dit alles maakt het een vergevingsgezind en makkelijk hanteerbare ski. Bijkomend voordeel is dat je door het kleinere contactoppervlak voor een langere ski kunt kiezen, zonder daar hinder van te ondervinden. In tegendeel zelfs; op hoge snelheden en in poedersneeuw heb je juist profijt van die extra lengte. Nadeel is dat dit type ski door het kleinere contactoppervlak ook minder stabiliteit biedt.

Let op: Ski’s met een rocker shape hebben een verminderde kantengrip (in verhouding tot camber) en zijn dus niet echt geschikt voor pisteknallers.

Veelgestelde vragen

Over ski’s kopen

Dit hangt af van je ervaringsniveau en het type terrein waarop je van plan bent te skiën. All-mountain ski’s zijn veelzijdig en geschikt voor verschillende omstandigheden.

De juiste lengte hangt af van je lengte, gewicht en vaardigheidsniveau. Over het algemeen geldt dat beginners kortere ski’s kiezen, terwijl gevorderden en experts vaak voor langere ski’s gaan.

Dameski’s zijn vaak lichter en flexibeler om beter aan te sluiten bij de fysieke eigenschappen van vrouwen. Het is echter belangrijk om te kiezen op basis van individuele behoeften en voorkeuren.

Zorg ervoor dat de bindingen compatibel zijn met je schoenen en dat ze goed zijn afgesteld door een professional om blessures te voorkomen

De levensduur hangt af van hoe vaak je skiet, de omstandigheden en het onderhoud. Gemiddeld kunnen ski’s tussen de 80 en 100 skidagen meegaa

Ja, stokken en skischoenen zijn essentiële onderdelen van je uitrusting. Zorg ervoor dat ze goed passen en comfortabel zijn.

Sportcoach JL

Heb je nog vragen over ski's kopen stel ze hieronder.

Meer skitips

Skibril kopen - Goed zicht in de sneeuw

Tips skibril kopen

Een goede skibril is een essentieel onderdeel van je wintersport uitrusting. Het zorgt voor beter zicht op de piste, beschermt tegen zon en sneeuw en voorkomt sneeuwblindheid.

Lees verder »
Veilig toerskiën - Geniet veilig van de bergen

Veilig toerskiën

Geniet veilig van de bergen Veilig toerskiën De back country belooft skiërs maagdelijke sneeuw en uitdagend terrein als je de moeite neemt om er heen

Lees verder »
Beginnen met toerskiën - Verleg je grenzen

Beginnen met toerskiën

Verleg je grenzen Beginnen met toerskiën In tegenstelling tot traditioneel skiën biedt toerskiën de vrijheid om verder te gaan, omhoog te klimmen naar afgelegen toppen

Lees verder »
Deel je liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *