Voorbereid de baan in

Beginnen met golf

Ben je van plan om te leren golfen? Dat is zeker een leuk idee, want golf is niet voor niets erg populair in ons land. Wij helpen wij je graag met diverse nuttige tips voor je golf.

"De golfclub bestaat uit 3 delen: het clubhoofd (head), een hals ofwel steel (shaft) en de grip. Dit zorgt ervoor dat er een enorme diversiteit aan clubs en set is"
Jan-Lammert
Sportcoach

Tips beginnen met golf

Golf is een een sport voor jong en oud! Je kunt individueel golfen of je kunt in groepsverband spelen met vrienden, kennissen of clubleden. Elke golfbaan is anders en daardoor is het erg leuk om op verschillende golfbanen te golfen. Een ronde golf duurt tussen de 2 en 4 uur, afhankelijk of u 9 of 18 holes speelt, en kan afgesloten worden met de befaamde hole 19 in het clubhuis waar je kunt nagenieten van jouw gespeelde ronde.

GVB halen

Als beginnende golfer is het behalen van je Golf Vaardigheids Bewijs (GVB) een belangrijke mijlpaal. Met je GVB toon je aan dat je de basisvaardigheden van golf beheerst en gerechtigd bent om op de meeste golfbanen te spelen. Maar hoe begin je eigenlijk met het behalen van je GVB? Hieronder vind je een overzicht van de stappen die je kunt nemen om je GVB te halen en je golfavontuur te starten.

 1. Kennismaking met golf: Begin met het verkennen van de golfsport door een introductieles te nemen of een keer mee te doen aan een kennismakingsclinic. Dit geeft je een eerste indruk van de sport en helpt je te beslissen of golf iets voor jou is.
 2. Golflessen: Schrijf je in voor golflessen bij een lokale golfclub of -school. Hier leer je de basisprincipes van golf, zoals de juiste grip, houding en swingtechniek. Regelmatige lessen helpen je je vaardigheden te verbeteren en zelfvertrouwen op te bouwen op de golfbaan.
 3. Oefenen op de driving range: Breng regelmatig tijd door op de driving range om je slagen te oefenen en te verbeteren. Focus op het ontwikkelen van een consistente swing en het beheersen van verschillende clubs.
 4. Regelkennis en etiquette: Naast het ontwikkelen van je golfvaardigheden, is het belangrijk om de regels en etiquette van golf te leren. Dit omvat zaken als het bijhouden van je score, het repareren van pitchmarks en het laten passeren van andere spelers.
 5. GVB-examen: Zodra je klaar bent, kun je je inschrijven voor het GVB-examen bij een erkende golfclub. Het examen bestaat uit een theoretisch deel over de regels en etiquette van golf, evenals een praktisch deel waarbij je je vaardigheden op de baan moet laten zien. Om je GVB te behalen, moet je een bepaalde handicap halen. Dit betekent dat je een vastgesteld aantal slagen moet kunnen spelen op een bepaalde baan. 
 6. GVB ontvangen: Als je slaagt voor het examen, ontvang je je GVB. Dit bewijs toont aan dat je de basisvaardigheden van golf beheerst en gerechtigd bent om op de meeste golfbanen te spelen.
 7. Baanervaring: Naarmate je vaardigheden verbeteren, ga je de golfbaan op om te spelen. Begin op een korte, eenvoudige baan en werk geleidelijk aan naar langere en uitdagendere banen.
 8. Handicap: Na verloop van tijd kun je werken aan het behalen van een handicap, wat je speelvaardigheid en consistentie weergeeft. Dit kan helpen bij het deelnemen aan wedstrijden en het spelen op verschillende golfbanen. Als je het Golf Vaardighdeids Bewijs heeft gehaald dan speel je op een niveau vergelijkbaar met een handicap van 54. Dat zijn 3 slagen per hole boven de par. Er is dan nog een hele weg af te leggen totdat je een officiële handicap hebt van 36 of lager, blijven leren dus.

Golfuitrusting

Als beginnende golfer is het begrijpelijk dat je misschien overweldigd bent door de verschillende golfclubs, accessoires en uitrustingsopties die er zijn. Maar maak je geen zorgen, het kiezen van de juiste golfuitrusting hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Golfclubs
Zonder golfclubs ben je natuurlijk nergens. Maar waar moet je nu op letten bij het kiezen van een goede golfset? Begin je net met golfen? Dan voldoet een halve set in het begin al. Een halve set bestaat uit 6 clubs:een Fairwaywood, IJzers 5, 7 9, Sand Wedge en een putter. Liever een volledige set met 10 (of meer) clubs? Ook dat kan natuurlijk, dat bied je wat meer mogelijkheden in de baan.

Golftassen
Je neemt je clubs mee in een golftas. Het liefst ééntje die niet te zwaar is. Ons advies: begin met een standbag (ook wel carrybag genoemd). Deze tassen zijn voorzien van pootjes waardoor je de tas stabiel neer kunt zetten. Ook zijn deze tassen meestal vrij licht en voorzien van een stevige draagriem, zodat je de tas om je schouders kunt meedragen. Lees meer over tips golftas kopen.

Golfballen
Golfballen zijn er in vele prijsklassen. Begin je net met golfen laat je dan niet van de wijs brengen door te denken dat golfballen met een hoge prijs automatisch de beste golfballen zijn. De kwaliteit van die ballen merk je vaak pas echt op als je op een behoorlijk niveau golft, anders zul je het verschil nauwelijks merken.

Golfkleding
Natuurlijk wil je wel gepast voor de dag komen als je de golfbaan op stapt. Maar zoals je in ons assortiment ook zult zien is de tijd veranderd en daarmee ook de outfits waarin wordt gegolfd. Zo is er voor iedere leeftijd, geslacht en budget mooie en passende golfkleding beschikbaar waarin jij je helemaal thuis zult voelen.

Golfhandschoenen
Een golfhandschoen geeft net iets meer grip waardoor u iets minder de neiging zult hebben in de golfclub te knijpen, hetgeen de golfswing weer makkelijker maakt.

Golfschoenen
Bepaal eerst wanneer je het meeste golft? Golf je enkel in de zomermaanden, dan heb je genoeg aan ademende golfschoenen. Golf je daarnaast ook veel in het voorseizoen of naseizoen, dan is een waterdichte golfschoen een must. Ook voor de winter zijn speciale nog iets warmere golfschoenen verkrijgbaar.

Voor een goede golfswing moet je stabiel staan. Kies dus voor een golfschoen met een goede stabiliteit, hetgeen begint met een goede buitenzool. Zijn je voeten snel vermoeid op de golfbaan? Kies voor een lichtgewicht golfschoen met demping.

Golf fitness

Golf fitness om meer uit je golf te halen! Er zijn in golf vele facetten waar je de nadruk op kunt leggen. Kracht, stabiliteit, mobiliteit, power en natuurlijk gezondheid. Gezondheid wordt wel eens vergeten. Echter, hoe fitter je blijft des te langer je kunt genieten van de golfsport.

De sleutel bij golf is het goed bewegen van het lichaam. Een soepele swing en voldoende kracht in het lichaam is hierbij van essentieel belang. Bij golf fitness wordt dan ook voornamelijk gebruik gemaakt van kabels en elastieken, waarmee naast kracht ook coördinatie en stabiliteit wordt getraind. Hierdoor ontstaat een soepelere golfswing, waardoor u naast klachtenvrij ook beter kunt golfen.

Golfblessures

Het gevaar van golf is de herhaalde eenzijdige beweging microtrauma’s veroorzaken in de spieren, pezen en gewrichtsbanden waardoor uiteindelijk blessures kunnen ontstaan. Met name rug, onderarmen en schouders zijn zwakke schakels in het geheel.

Samengevat:

 • Verbeter jouw conditie
 • Train alle spieren met een focus op de spieren die voor golfen belangrijk zijn
 • Verbeter houding en balans
 • Voorkom blessures

Veelgestelde vragen

Over beginnen met golf

Beginnen met golf is spannend! Begin met lessen bij een lokale golfbaan of -club om de basisprincipes van de sport te leren, zoals grip, houding en swingtechniek.

Voor beginners is een set golfclubs met verschillende ijzers, een putter en een driver voldoende. Vergeet ook niet comfortabele kleding en golfschoenen.

Het leren van de juiste swingtechniek vereist geduld en begeleiding. Neem lessen bij een professionele golfinstructeur om stap voor stap de basisbeginselen van de swing onder de knie te krijgen.

Absoluut. Golf heeft strikte regels en etiquette die respect en eerlijk spel bevorderen. Leer de basisregels en houd je aan de golfetiquette om een goede golfer te worden.

Ja, veel golfclubs organiseren wedstrijden en evenementen voor spelers van alle niveaus, inclusief beginners. Dit is een geweldige manier om ervaring op te doen en andere golfers te ontmoeten.

Niet noodzakelijk. Veel golfbanen bieden de mogelijkheid om als gast te spelen of een ‘green fee’ te betalen. Als je serieuzer wordt, kun je overwegen om lid te worden van een golfclub.

Sportcoach JL

Heb je nog vragen over beginnen met golf stel ze hieronder.

Meer golftips

Golftassen - Optimaal voorbereid op elke hole

Tips golftas kopen

Het kiezen van de juiste golftas is essentieel voor een comfortabele en georganiseerde golfervaring. In dit artikel delen we enkele handige tips die je kunnen helpen bij het vinden van de perfecte golftas voor jouw spel.

Lees verder »
Deel je liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *