MTB routes Zuid-Limburg - Prachtige landschappen

Prachtige bestemming

MTB-routes Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is een populaire regio voor mountainbikers vanwege de heuvelachtige omgeving en het gevarieerde landschap. Er zijn veel verschillende MTB-routes in de regio, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad.

"Bij het mountainbiken in Zuid-Limburg kom je verschillende prachtige bossen tegen waar je kunt genieten van uitdagende en schilderachtige routes"
Jan-Lammert
Sportcoach

Mountainbiken in Zuid-Limburg

Verken uitdagende trails, adembenemende landschappen en geniet van een onvergetelijke rijervaring. Met kilometers aan routes voor elk niveau, van beginners tot ervaren rijders, is Zuid-Limburg de ultieme bestemming voor mountainbikeliefhebbers. Dompel jezelf onder in de natuur, trotseer steile beklimmingen en ervaar de sensatie van snelle afdalingen.

Of je nu op zoek bent naar een avontuurlijke rit of gewoon wilt genieten van de prachtige omgeving, Zuid-Limburg biedt het allemaal. Stap op je fiets en ontdek de opwinding van mountainbiken in dit unieke stukje Nederland.

MTB door verschillende bossen
Bij het mountainbiken in Zuid-Limburg kom je verschillende prachtige bossen tegen waar je kunt genieten van uitdagende en schilderachtige routes. Hier zijn enkele van de bekende bossen in de regio:

 1. Vijlenerbos: Gelegen nabij het pittoreske dorpje Vijlen, biedt dit bos een mix van brede paden en singletracks. Het staat bekend om zijn heuvelachtige terrein en panoramische uitzichten.
 2. Brunssummerheide: Hoewel het technisch gezien geen bos is, biedt de Brunssummerheide toch geweldige mountainbikemogelijkheden. Het heidegebied wordt omringd door bossen en heeft diverse paden om te verkennen.
 3. Groote Heide: Dit natuurreservaat strekt zich uit over zowel Nederlands als Belgisch grondgebied. Het biedt een gevarieerd landschap met bossen, open velden en heidegebieden, waar je kunt genieten van diverse mountainbikeroutes.
 4. Schinveldse Bossen: Gelegen nabij Schinveld, bieden de Schinveldse Bossen een mix van brede bospaden en smalle singletracks. Het is een geliefde plek voor mountainbikers vanwege de gevarieerde routes en het mooie landschap.
 5. Sint-Pietersberg: Hoewel het bekend staat om zijn kalkstenen grotten, biedt de Sint-Pietersberg ook enkele mooie mountainbikeroutes door het aangrenzende bosgebied. Het is een unieke plek waar je kunt genieten van zowel natuurlijke schoonheid als avontuurlijk fietsen.
 6. Blokhemerbos: Het Blokhemerbos bevindt zich in de buurt van Landgraaf en biedt een mix van brede paden en smalle singletracks. Het bos heeft enkele technische secties en biedt mogelijkheden voor zowel beginners als meer ervaren rijders.
 7. Teuvenderberg: Gelegen in de buurt van Gulpen, biedt de Teuvenderberg mooie bosrijke trails met enkele technische uitdagingen. Het bos heeft een gevarieerd terrein en biedt prachtige uitzichten over de omgeving.
 8. Schweibergbos: Het Schweibergbos is gelegen in de buurt van Mechelen en biedt uitdagende routes met steile beklimmingen en technische afdalingen. Het bos heeft een prachtige natuurlijke omgeving en biedt een spannende mountainbike-ervaring.
 9. Dolsberg: Gelegen in de buurt van Epen, biedt de Dolsberg diverse paden door bosrijk gebied. Het is een minder bekend bos, maar biedt mooie routes en rustige omgevingen om te mountainbiken.
 10. Kalkoven Biebos: Het Kalkoven Biebos, gelegen in de buurt van Hoensbroek, is een klein maar aantrekkelijk bosgebied met kronkelende paden. Het bos heeft enkele technische secties en biedt een leuke rit voor zowel beginners als gevorderde rijders.
 11. Broekbos: Gelegen in de buurt van Schinnen, biedt het Broekbos een gevarieerd terrein met bosrijke paden en enkele steile beklimmingen. Het is een uitdagend bosgebied dat geschikt is voor ervaren mountainbikers.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de verschillende bossen waar je kunt mountainbiken in Zuid-Limburg. Elk bos heeft zijn eigen unieke karakter en uitdagingen, waardoor je telkens weer een nieuw avontuur kunt beleven.

1. MTB-route Gulpen

Deze route van 26 km en 640 hm loopt door de heuvels rondom Gulpen en biedt een mooie mix van technische afdalingen en beklimmingen.

Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het blauw op een gele achtergrond het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De moeilijkheidsgraad van deze route is rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt starten bij:

– Rocca Sport en Adventure, Landsraderweg 13, 6271 NT in Gulpen
– Berghemerweg 1, 6271 NP in Gulpen

2. MTB-route Epen (Vijlen)

Deze route van 26 km en 620 hm begint en eindigt in Vijlen en voert door het Vijlenerbos en het Gerendal.

Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het groen op een gele achtergrond het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De moeilijkheidsgraad van deze route is rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

– Hotel Herberg de Smidse, Molenweg 9, 6285 NJ in Epen
– Boscafé ‘t Hijgend Hert, Harles 23, 6294 NG in Vijlen 
– De Smockelaer, Givelderweg 2, 6276 PB in Heyenrath (Slenaken) Plan route

3. MTB-route Parkstad - Brunssum

Deze route van 18 km en 327 hm loopt door de Brunssummerheide en biedt mooie vergezichten over het heidelandschap.

Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het zwart op een gele achtergrond het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De moeilijkheidsgraad van deze route is rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

– Parkeerplaats Bezoekerscentrum Brunssummerheide, Schaapskooiweg 99, 6414 EL in Heerlen

4. MTB-route Maastricht

Deze route van 29 km en 327 hm loopt door het Jekerdal en biedt mooie uitzichten over Maastricht en de omgeving.

Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het blauw op een gele achtergrond het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De moeilijkheidsgraad van deze route is groen (makkelijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

– Parkeerplaats VV Scharn, Bemelerweg 92, 6226NE Maastricht

MTB-route Nuth

De Nuth-Voerendaal route van 35,3 km en 384 hm loopt door het hart van Zuid-Limburg. De gemeenten Nuth en Voerendaal dagen je uit om de rijke en afwisselende natuur van beide gemeenten per mountainbike te ontdekken. 

Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De moeilijkheidsgraad van deze route is groen (makkelijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

– Parkeerplaats Gitek Sport, Leeuwerikstraat 2, 6361 VM in Nuth
– Parkeerplaats Station Voerendaal, Jeustraat 77, 6367 EV in Voerendaal

4. MTB-route Valkenburg

Deze route heeft een lengte van ongeveer 30,4 km en 678 hm en voert je door het heuvelachtige landschap rondom Valkenburg.

Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het zwart op een gele achtergrond het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De moeilijkheidsgraad van deze route is rood (moeilijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

– Parkeerplaats Prinses Beatrixsingel, 6301VK Valkenburg
– Cycle Center Tweewielerverhuur, De Valkenberg 8b, 6301 PM in Valkenburg aan de Geul
– Wielercafé Aan de Kirk, Sibberkerkstraat 46, 6301 AW in Valkenburg

MTB-route Sint-Geertruid

De route van 31 km en 558 hm is gelegen rondom St Geertruid en strekt zich uit over het Plateau van Margraten tot aan de rand van Slenaken, alwaar de hellingen van het Savelsbos en van de Gulp beklommen worden. Naast de vele mooie hellingen door bosrijk gebied zitten in deze route vele veldwegen en enkele stukken asfalt. De Sint Geertruidroute is een route voor beginners en gevorderden. Het is een snel traject met enkele steile hellingen. Voor de gravel biker is dit een ideale route.

Markering

De route is gemarkeerd met bordjes met in het rood op een gele achtergrond het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De moeilijkheidsgraad van deze route is groen (makkelijk).

Startlocatie

Je kunt de route starten bij:

– Camping De Bosrand, Moerslag 4, 6265 NC in Sint-Geertruid
– Parkeerplaats aan de Heijenratherweg, 6276 PC in Slenaken

Er zijn ook enkele langere MTB-routes in de regio, zoals de route van 42 km die van Gulpen naar Vaals loopt. De routes zijn over het algemeen goed gemarkeerd en er zijn op diverse plekken startpunten en parkeerplaatsen te vinden.

MTB-toertochten

Er worden verschillende georganiseerde mtb-toertochten in Zuid-Limburg georganiseerd. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 1. Amstel Gold Race Xperience: Dit is een jaarlijks terugkerende mtb-toertocht die georganiseerd wordt in april. Er zijn verschillende afstanden beschikbaar, variërend van 65 tot 240 kilometer. De routes voeren door het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap en de finish is bij de welbekende Cauberg in Valkenburg.
 2. Bart Brentjens Challenge: Dit is een mtb-toertocht die elk jaar in oktober wordt georganiseerd. De routes voeren door de prachtige natuur van Zuid-Limburg en bieden uitdagingen voor zowel beginnende als ervaren mountainbikers. Er zijn verschillende afstanden beschikbaar.
 3. MTB Challenge Schinnen: Dit is een jaarlijkse mtb-toertocht die wordt georganiseerd in februari. De routes voeren door de omgeving van Schinnen en bieden uitdagende klimmetjes en afdalingen. Er zijn verschillende afstanden beschikbaar.
 4. Limburgs Mooiste: Dit is een jaarlijkse toertocht voor zowel racefietsers als mountainbikers. De mtb-tocht voert door het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap en biedt uitdagingen voor zowel beginners als gevorderden. Er zijn verschillende afstanden beschikbaar.
 5. MTB tocht Margraten: Dit is een jaarlijkse mtb-toertocht die wordt georganiseerd in januari. De routes voeren door het heuvelachtige landschap rondom Margraten en bieden uitdagende klimmetjes en technische afdalingen. Er zijn verschillende afstanden beschikbaar.

Veelgestelde vragen

Over mtb-routes-Zuid-Limburg

Ja, Zuid-Limburg heeft een uitgebreid netwerk van mountainbikeroutes. Er zijn verschillende bewegwijzerde routes die variëren in afstand, moeilijkheidsgraad en landschap.

Je kunt informatie vinden over mountainbikeroutes in Zuid-Limburg op websites, zoals de officiële website van Visit Zuid-Limburg. Daar vind je gedetailleerde informatie over de routes, inclusief kaarten, lengte, hoogteprofielen en technische moeilijkheidsgraden.

Ja, er zijn mountainbikeroutes in Zuid-Limburg die geschikt zijn voor beginners. Deze routes hebben over het algemeen minder technische uitdagingen en bieden een meer ontspannen rijervaring.

Voor ervaren rijders zijn er ook veeleisendere routes beschikbaar, met technische secties, steile beklimmingen en snelle afdalingen. Deze routes bieden een uitdagende ervaring voor degenen die op zoek zijn naar adrenaline en technische vaardigheden willen testen.

Over het algemeen zijn de mountainbikeroutes in Zuid-Limburg vrij toegankelijk en gratis te gebruiken. Het kan echter voorkomen dat bepaalde gebieden of specifieke routes beheerd worden door natuurorganisaties waarvoor een kleine vergoeding of een vignet vereist is. Controleer altijd de regels en vereisten voor het gebruik van de routes.

Ja, er zijn verschillende fietsverhuurbedrijven in Zuid-Limburg die mountainbikes aanbieden. Je kunt een fiets huren bij een van deze locaties als je geen eigen mountainbike hebt.

Ja, bij de meeste mountainbikeroutes in Zuid-Limburg zijn parkeerplaatsen beschikbaar in de nabijheid van het startpunt. Ook zijn er vaak horecagelegenheden in de buurt waar je kunt genieten van een hapje en drankje na je rit.

Sportcoach JL

Heb je nog vragen over mtb-routes-Zuid-Limburg stel ze hieronder.

Deel je liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *