Beginnen met fitness - Sterke start

Sterke start

Beginnen met fitness

Wanneer je wilt beginnen met fitnes is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Want spieren ontwikkelen zich niet alleen door het doen van intensieve trainingen, maar ook je voeding en rust zijn belangrijk.

Snelmenu: beginnen met fitness

  1. Volg een fitness schema
  2. Stel doelen
  3. Train je hele lichaam
  4. Soorten oefeningen
  5. Zorg voor juiste techniek
  6. Houd je voortgang bij
  7. Voeding
  8. Herstel en rust
  9. Welke soorten hartslagmeters zijn er?
  10. Veelgestelde vragen
  11. Meer fitness tips
"Het volgen van een schema geeft je houvast. Voor beginnen met fitness is dit vooral handig, omdat je het risico loopt dat je te enthousiast van start gaat"
Jan-Lammert
Sportcoach

Tips beginnen met fitness

1. Volg een fitness schema
Het volgen van een schema geeft je houvast. De soort oefeningen, hoe lang je ze doet (of hoeveel herhalingen) of het gewicht dat je gebruikt, staat erin vermeld. Voor beginnen met fitness is dit vooral handig, omdat je het risico loopt dat je te enthousiast van start gaat. Vaak wordt gedacht: hoe meer hoe beter, maar dat is niet het geval. Omdat je lichaam nog niet gewend is aan de sport, heb je een grotere kans op blessures.

2. Stel doelen
Heb jij een doel voor ogen bij beginnen met fitness? Dat kan je goed helpen om elke keer weer enthousiast aan de slag te gaan. Ook als je een keer niet zoveel zin of energie hebt, kan je doel je overhalen toch weer te sporten. Het geeft je een reden om te trainen en je kunt dan ook beter je vooruitgang zien. Zorg er wel voor dat je doel goed haalbaar is.

3. Train je hele lichaam
Beginnen met fitness dan is het niet slim om één spiergroep tegelijk te trainen. De kans op blessures is zo aanzienlijk groter, dan wanneer je het hele lichaam traint tijdens een workout. Bij de meeste sportscholen maken ze schema’s op maat waarbij je het hele lichaam traint. Houd je hier aan het begin vooral aan.

4. Soorten oefeningen
Als je gaat beginnen met krachttraining heb je feitelijk de keuze uit twee soorten fitness oefeningen, wetende de isolatie oefeningen en de samengestelde, oftewel compound oefeningen. Wanneer je een isolatie oefening doet werkt er feitelijk maar een spier mee bij de uitvoering van de oefening. Indien je kiest voor samengestelde of compound oefeningen werken er meerdere spieren mee.

5. Zorg voor de juiste techniek
Focus je in het begin voornamelijk op de techniek en niet op hoeveelheid gewicht! Het is waarschijnlijk wel de grootste fout die je kunt maken met fitness. Gelijk in week 1 met maximaal gewicht trainen. Het is zo belangrijk om eerst de techniek goed te beheersen van de oefeningen die je gaat doen, voor je meer gewicht op bijvoorbeeld de stang doet! Tuurlijk moet je jouw lichaam belasten om sterker te worden, maar als je dit op de verkeerde manier doet, dan kun je er vervelende blessures aan overhouden.

6. Houdt je voortgang bij
Je voortgang kun je alleen zien als je weet waar je begonnen bent. Start op je eerste dag een trainingslogboek met al je statistieken. Hierin kun je bijvoorbeeld je gewicht noteren, maar ook de oefeningen, aantal gewichten, aantal herhalingen en rust die je tijdens elke training neemt. Wil je meten wat er in je lichaam verandert?

7. Voeding
Het aanvullen van je spieren met de juiste voedingsstoffen is het belangrijkste wat je kunt doen nadat je klaar bent met je training. Het nuttigen van een eiwitrijke maaltijd, of het eten van een snack vol proteïne is altijd aan te raden.

Genoeg water drinken
Door fitness ga je veel zweten en verlies je veel vocht. Probeer elke dag genoeg water te drinken. Let op: ook voor, tijdens en na een fitnesstraining. Het water zorgt onder andere voor een betere stofwisseling en voorkomt spierpijn.

8. Herstel en rust
Je spieren hebben rust nodig om te herstellen. Heb je bijvoorbeeld je armen getraind, dan geef je ze minimaal 48 uur rust. Doe je een full body training, dan is drie keer in de week voldoende. Ga dus zeker niet meteen elke dag trainen, dat levert je vaak niet meer op en kan je zelfs tegenwerken.

Veelgestelde vragen

Over beginnen met fitness

Beginnen met fitness dan weet je niet wat je lichaam aan kan. Kracht en conditie moet je opbouwen en het beste neem je daar de tijd voor. Je training bouw je op door deze elke week of paar weken steeds een beetje zwaarder te maken. Je lichaam kan dan rustig wennen aan de inspanning.

Een trainingsschema is een mooie manier om je training vorm te geven. Sommige schema’s zijn speciaal voor beginnen met fitness, maar ze zijn er ook voor gevorderden. Er staan vaak oefeningen in, met een aantal herhalingen en gewichten in kilo’s. Maar er zijn ook fitness-schema’s voor hardlopen of fietsen. Wees je er ervan bewust dat deze schema’s standaard zijn en dat jouw lichaam uniek is.

Voor beginnen met fitness is het belangrijk niet te hard van stapel te lopen. Je lichaam moet wennen aan het sporten en je spieren hebben na het trainen tijd nodig om te herstellen. Het is effectiever om rustig te beginnen, waardoor je spieren op den duur beter zullen presteren. Er wordt aangeraden niet vaker dan drie keer per week te sporten.

Begin met het stellen van duidelijke doelen, kies activiteiten die je leuk vindt en start met lichte oefeningen om je lichaam te laten wennen.

Een combinatie van beide is ideaal voor algehele gezondheid. Cardio verbetert de conditie en verbrandt calorieën, terwijl krachttraining spieren opbouwt en het metabolisme stimuleert.

Ja, een warming-up is essentieel om je spieren voor te bereiden op de activiteit en het risico op blessures te verminderen. Dynamische rek- en strekoefeningen zijn geschikt.

Begin met basisoefeningen zoals squats, lunges, push-ups en cardio-activiteiten zoals wandelen, joggen of fietsen.

Houd een trainingsdagboek bij, meet regelmatig je gewicht en lichaamssamenstelling, en fotografeer jezelf om visuele veranderingen te zien.

Absoluut. Krachttraining helpt bij het opbouwen van spieren, verhoogt de stofwisseling en draagt bij aan een sterk en gezond lichaam.

Resultaten variëren, maar met consistente inzet kun je binnen enkele weken verbeteringen in kracht en uithoudingsvermogen opmerken, en na enkele maanden zichtbare veranderingen in lichaamssamenstelling.

Een gebalanceerd dieet is belangrijk voor fitness. Eet voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten om je energie te ondersteunen en spierherstel te bevorderen.

Sportcoach JL

Heb je nog vragen over beginnen met fitness stel ze hieronder.

Meer fitness tips

Deel je liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *